*

Ο Α.Π.Σ ΔΟΞΑ ΔΡΥΜΟΥ ανακοινώνει ότι για την οικονομική του ενίσχυση, προσφέρει τη δυνατότητα προβολής-διαφήμισης των επιχειρήσεων της περιοχής μας και όχι μόνο στο blog η στο ημερολόγιο του 2017 . Το κόστος της καταχώρισης είναι 30€ ευρώ για ένα χρόνο

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Να παίζεις για το όνομα της ομάδας, αν θες να θυμούνται το όνομα σου: Η έννοια της συνοχής στην ομάδα!

Γράφει η Ηλιάνα Χρυσικάκου, Ψυχολόγος – Αθλητική Σύμβουλος*

Λένε πως μια ομάδα δείχνει πόσο δεμένη είναι από τον τρόπο που πανηγυρίζει. Αλλά και από το πως διαχειρίζεται μια ήττα, θα προσθέσω. Αφορμή γι αυτό το θέμα στάθηκαν τα πρόσφατα δυσάρεστα γεγονότα με την Εθνική μας ομάδα των Νέων.
Τώρα που έχουν ηρεμήσει τα πνεύματα και πέρασε κι αυτό στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα επιδιώξω να κάνω μια προσέγγιση καθαρά ψυχολογική, εστιασμένη στο μείζον θέμα της συνοχής της ομάδας, ως παράγοντα καθοριστικό για το αποτέλεσμα του αγώνα.Ένα σύνολο ατόμων δεν αποτελεί υποχρεωτικά μια ομάδα. Πρέπει να πληρούνται κάποιες προυποθέσεις για να συμβεί αυτό:

Να υπάρχουν κοινοί στόχοι και αξίες μεταξύ των μελών.
Να νιώθουν πως υπάρχει μια ταυτότητα κοινή για όλους, ακριβώς επειδή ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα.
Να υιοθετείται από όλους μια ομοιογενής συμπεριφορά με σκοπό την επίτευξη των κοινών στόχων.
Η ομάδα να είναι λειτουργική.
Να ικανοποιούνται οι ανάγκες των μελών της.
Να υπάρχει συνοχή μεταξύ τους.
Τι είναι, λοιπόν, η συνοχή της ομάδας;

Πρόκειται στην ουσία για μια δυναμική διαδικασία η οποία αντικατοπτρίζεται στην τάση των μελών του συνόλου να «κολλάνε» μεταξύ τους και να παραμένουν ενωμένοι κατά την επιδίωξη των στόχων και των αντικειμενικών σκοπών. Πιο απλά, αν οι ίδιοι οι παίκτες μιας ομάδας δεν νιώθουν ότι έχουν «δέσει» και δεν πιστεύουν ότι η ομάδα τους είναι ικανή να διεκδικήσει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, πώς είναι δυνατόν να πιστέψει οποιοσδήποτε άλλος σε αυτή την ομάδα;

Τώρα που εντοπίσαμε το πρόβλημα ας περάσουμε στις προτάσεις για τη λύση του. Για να επιτευχθεί η συνοχή στην ομάδα πρέπει να εστιάσουμε στις δυο της διαστάσεις:

Συνοχή στο έργο: τα μέλη της να δουλεύουν μαζί για την επίτευξη ενός στόχου.
Κοινωνική συνοχή: να έχουν φιλικά συναισθήματα μεταξύ τους  και να παίρνουν προσωπική ικανοποίηση από τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη ομάδα.
Η οικοδόμηση της ομάδας είναι  μια δύσκολη διαδικασία που πρέπει να ξεκινάει από το μηδέν και βασικός της σκοπός να είναι η ενίσχυση της αίσθησης ενότητας και συνεκτικότητας μεταξύ των παικτών.

O αθλητικός ψυχολόγος μπορεί να συμβάλλει με δυο τρόπους σε αυτό:

Άμεση παρέμβαση: εμψύχωση των παικτών, ενίσχυση της μεταξύ τους επικοινωνίας, συνεργασίας και εμπιστοσύνης.
Έμμεση παρέμβαση: Εκμάθηση στο προπονητικό team, τεχνικών επίτευξης της συνοχής της ομάδας.
Τρόποι υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και θέληση. Και η θέληση ξεκινάει από τους παίκτες.

Γιατί στο τέλος της μέρας, αυτό που μπορεί να κάνει ένα παίκτη να νιώσει κάλα με τον εαυτό του και την ομάδα του ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι το να ξέρει πως αυτός και οι συμπαίκτες τουέκαναν αυτό που έπρεπε και το έκαναν με πάθος.
Ηλιάνα Χρυσικάκου

Ψυχολόγος – Αθλητική Σύμβουλος

Επιστημονικός Συνεργάτης UK Trials Hellas

Tηλ. 2105200418, 6938420855

Email: ilianachrys@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου